måndag 17 mars 2014

Skadestånd för att kalla ordningsvakt "neger"

Svea hovrätt har i dom den 14 mars 2014 (mål nr T 9880-13) slagit fast att en person som kallat en ordningsvakt för "neger", när ordningsvakten ingrep mot personens brottsliga gärning, skall betala kränkningsersättning till ordningsvakten för detta.

Normalt säger rättspraxis att kränkning mot t.ex. poliser och ordningsvakter måste nå en högre nivå än annars för att ligga till grund för ersättning. Orsaken är att dessa normalt har att räkna med att få ta emot vissa tillmälen i sin yrkesutövning och därför får anses ha en större beredskap för detta. Hovrätten finner dock i detta fall, att det rasistiskt och aggressivt framförda tillmälet innebär ett angrepp på ordningsvaktens privata sfär av ett slag som går utöver vad han skall behöva tåla i sin yrkesutövning. Det yrkade skadeståndsbeloppet på 5 000 kr bifölls därför.

Domen visar att det ord som användes, numera normalt måste betraktas som rasistiskt. Så var det inte förr och vissa människor tycker att det inte heller borde vara det nu. I en ideal värld skulle förstås inga ord vara rasistiska, ty i en ideal värld skulle ingen rasism finnas. Nu finns rasism och vi har ett levande svenskt språk som delas med miljoner andra svensktalande. Var och en får acceptera att vissa ord stämplas som rasistiska, även om man har en egen uppfattning om att ordet inte borde ses som rasistiskt. Ett aggressivt uttalat ord kan medföra skyldighet att betala skadestånd.

Inga kommentarer: