onsdag 9 april 2014

Det är frivilligt att svära en ed

Tre invånare i Canada har stämt staten, därför att de inte vill svära eden för att bli medborgare. Utifrån olika utgångspunkter anser de alla tre, att det är motbjudande för dem att svära på att upprätthålla statsskicket och svära trohet till drottningen av Canada och hennes arvtagare.

Jag har sällan hört talas om en så fånig talan. Det är frivilligt att bo i Canada, det är frivilligt att bli medborgare i Canada. Det finns sannolikt andra länder som dessa personer kan flytta till. En av dem var från Jamaica, ett land som har samma drottning som Canada. Om hon ville flytta från Jamaica för att slippa drottningen, varför då flytta till Canada? De två andra var från Irland respektive Israel. Ingen av dem kommer från länder som borde göra det särskilt svårt att bosätta sig i många andra länder.

När får vi se motsvarande stämning mot staten i USA, stämningarnas "hemland" på Jorden? Det kan väl lika gärna finnas folk i USA som vill kunna bli medborgare utan att svära på att upprätthålla det republikanska statsskicket? En sådan stämning vore dock lika fånig.

Inga kommentarer: