fredag 11 april 2014

Grovt förtal att sprida sexfilm

Falu tingsrätt friade i november 2013 en ung man från åtal om grovt förtal, sedan han hade filmat när han hade sex med en ung kvinna och spridit delar av filmen. Domen var inte enig, nämndemännen friade, medan rättens ordförande, en rådman, ville fälla mannen.

Domen överklagades till Svea hovrätt. En enig hovrätt dömte den 10 april 2014 (mål nr B 11695-13) den unge mannen till ungdomstjänst för grovt förtal. Han skall också betala ett icke obetydligt skadestånd till den unga kvinnan.

I korthet resonerade hovrätten på följande vis. Uppgiftslämnandet på en film kan vara ett förtalsbrott om uppgifterna är ägnade att utsätta den enskilde för annans missaktning. Det brukar formuleras så att uppgiften är nedsättande eller av nedsättande beskaffenhet. Prövningen av vad som är en nedsättande uppgift skall inte göras utifrån allmänt rådande värderingar, utan ifrån den berördes utgångspunkt. Det avgörande för bedömningen blir då ofta värderingarna i den berördas omgivningar. Filmen gjordes när den unga kvinnan var 16 år gammal och har visats för andra ungdomar i hennes umgängeskrets på en mindre ort. Enligt hovrättens mening blev det då uppenbart att filmen i denna miljö varit ägnad att utsätta henne för andras missaktning och enligt uppgifter i utredningen faktiskt också gjort det. Hovrätten ansåg vidare att den unge mannen måste ha insett risken för att visningen av filmen skulle utsätta den unga kvinnan för andras missaktning och att han varit likgiltig inför den effekten. Därmed var även de subjektiva förutsättningarna för förtalsbrott uppfyllda. Han dömdes därför för förtal. Med hänsyn till filmens innehåll, kvinnans ålder och omständigheterna i övrigt bedömde hovrätten förtalet som grovt.

Utifrån det som redovisas i domen, tycker jag att den är bra. Den torde ligga bättre i linje med det allmänna rättsmedvetandet, än vad tingsrättens friande dom gjorde. Det är positivt.

Inga kommentarer: