måndag 21 april 2014

Mauritz

H&M, den stora svenska klädbutikskedjan, skall nu i april 2014 öppna en ny butik på Smålandsgatan 16 i Stockholm med bara herrmode.

Det här låter intressant. Det märkliga är dock att överallt där jag läser om det, står det att det är H&M:s första butik att bara rikta sig till män. Modemagasinet King, som länken ovan går till, skriver det. Metro Mode citerar H&M:s landschef för Sverige Pär Johansson, som säger det: "Vi är förväntansfulla inför etableringen och glada att kunna erbjuda mode och kvalitet till bästa pris i Sveriges första H&M-butik som endast har herrsortimentet. Bästa affärsläge och bra kundunderlag ingår i H&M:s etableringsstrategi." - Jag har också läst det på andra håll.

Alla som känner till någonting om H&M:s historia, vet att affärskedjan från början var en sammanslagning av dammodebutikerna "Hennes" och herrmodebutikerna "Mauritz". De två namnen blev Hennes & Mauritz. Numera används oftast bara förkortningen H&M. Fortfarande i början av 1980-talet fanns det två butiker på tunnelbaneplanet mellan Stureplan och Hamngatan i Stockholm, där en var Hennes och den andra var Mauritz. Mauritzbutiken hade bara herrkläder.

Mot denna bakgrund undrar jag, hur man som modeskribent eller hög chef inom H&M kan säga, att den nya butiken på Smålandsgatan blir: "Sveriges första H&M-butik som endast har herrsortimentet"? H&M går ju tillbaka till ett koncept som kedjan tidigare har lämnat bakom sig. Då är inte den nya butiken först i Sverige, även om den, när den öppnar, blir den enda av sitt slag i Sverige.

Det bästa hade varit att kalla den nya butiken för Mauritz. Det hade varit stilfullt.


Inga kommentarer: