torsdag 12 maj 2016

Familjefejd för öppen ridå

Ibland blir bråk inom en familj en fråga för domstolar. Domstolarnas domar och beslut blir då offentliga handlingar, öppna för var och en att läsa. Det är alltid tragiskt när ett bråk behöver lösas i domstol, extra tragiskt när det är ett bråk inom familjen.


Ofta är det vårdnadstvister, bodelningstvister eller arvstvister som blir familjefrågor i domstol. I Svea hovrätts beslut den 4 maj 2016 (mål nr ÖH 5381-15) var det i stället ett ärende överklagat från hyresnämnd som blev föremål för domstolens prövning. En äldre man hade lånat ut sin fritidsbostad som tillfällig permanentbostad till sin då bostadslöse, vuxne son. När sonen inte flyttat på länge och den äldre mannen sade upp hyresavtalet, vägrade sonen ändå att flytta. Hyresnämnden gav den äldre mannen rätt, efter överklagande gav Svea hovrätt sonen rätt att för närvarande bo kvar. Hovrätten gör dock en reservation för att situationen kan bli annorlunda i framtiden.


I sak tycker jag att hovrätten gör en felaktig bedömning. Fastighetsägarens intresse borde väga högre än en hyresgäst som har fått bo temporärt och har haft lång tid på sig att hitta alternativt boende.


Det mest tragiska är att frågan måste avgöras i domstol. Visst är det bra att vi har domstol även för tvister inom familjer, men det är tråkigt att det behövs. En familj bör kunna hålla sams eller komma fram till kompromisser i väsentliga frågor.

Inga kommentarer: