tisdag 24 maj 2016

Monarki vore bättre för Österrike

Republiken Österrike har precis haft presidentval. Med ytterst liten marginal, 50,3 % mot 49,7 % av rösterna, valdes den oberoende Alexander Van der Bellen till president i andra omgången, där han stod mot den nationalistiske populisten från FPÖ, Norbert Hofer.


Österrikarna hade kunnat undvika att ens stå risken att få en nationalistisk populist som statschef. Österrike finns till för att det var ätten Habsburg-Lothringens arvländer, som inte anslöt sig till de övriga tysktalande länder som bildade Tyska Riket 1871. Österrike skulle kunna vara en konstitutionell monarki under denna ärevördiga gamla ätt. I så fall hade inga pengar behövt läggas ut på att anordna två omgångar presidentval och ingen hade behövt oroa sig för att Norbert Hofer skulle bli statschef. Republiken Österrikes president har mestadels ceremoniella uppgifter. De uppgifterna skulle kunna läggas över direkt på en monark i en konstitutionell monarki.


Det är min uppfattning att de allra flesta länder i världen skulle styras bäst som konstitutionella monarkier med parlamentarism. I Österrikes fall, med dess historia och orsaken till att landet finns, är skälen tyngre än för många andra länder. Förhoppningsvis kommer monarkin att återinföras någon gång i Österrikes framtid.



Inga kommentarer: