onsdag 8 juni 2016

Barn och traditioner

Tidningen Dagen har en artikel om en kvinna som vill förbjuda religion för barn under 18 års ålder.


Jag ser inte problemet med att barn får kunskap om sina föräldrars tro, och är medlemmar i deras kyrka, som små. Vi lär våra barn många saker som har med kultur och traditioner att göra. Det hindrar dem aldrig från att göra sina egna val i mer vuxen ålder.

Vi ärver automatiskt våra föräldrars svenska medborgarskap redan vid födseln. Staten påverkar oss människor mycket mer än kyrkan. Det är inget fel med den "påtvingade" nationella identitet som det ger oss, anser jag.Kvinnan som vill förbjuda religion hänvisar själv till sitt tidigare medlemskap i Jehovas vittnen och vad det har inneburit för henne och hennes barn. Av hennes berättelse att döma är hennes inställning förståelig. Det är dock orimligt att döma ut all religiös utbildning och religiöst deltagande för barn baserat på enstaka extrema exempel. Det finns redan lagar mot våld och tvång.


Förslaget att förbjuda religion för barn bör inte bli verklighet. Det skulle innebära större ingrepp i fler människors liv, än de fall där religiöst inspirerade handlingar faktiskt skadar barn.

Inga kommentarer: