måndag 25 juli 2016

Ett EU för alla

I dag vill jag rekommendera en artikel om EU av Carl Bildt. Han skriver om hur EU måste vara till för alla medlemsländer och inte bara de länder som en gång grundade det som då var EG.

Det var en nyhet för mig att de länder som grundade EG ser det som ett nytt enat Europa i Karl den stores efterföljd. Det är dock inte så förvånande. Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland hade en yta som var ganska lik Karl den stores kejsardöme.

Karl den store hade tre söner som överlevde honom. När han dog, delades riket på tre, var och en av sönerna fick ett rike. Det var traditionell germansk arvsrätt.

Efter Västromerska rikets fall 476 har alla försök att ena Europa blivit kortlivade. Efter Karl den store har fler försökt sig på det, bland annat kejsar Napoleon I av Frankrike och Tyska Rikets diktator Adolf Hitler. Om EU inte också skall bli kortlivat, om Storbritanniens beslut att lämna EU inte skall bli början på slutet, tror jag att EU:s ledare måste följa Carl Bildts råd. EU måste vara till för alla EU-lämder, inte bara för de ursprungliga medlemmarna, vars yta var ganska lik Karl den stores rike.

Inga kommentarer: