söndag 10 juli 2016

Storbritannien kan stanna kvar i EU

I en gästledarkrönika i Svenska Dagbladet skriver Janerik Larsson: "I diskussionen om Brexit-folkomröstningen ställs ibland frågan om lagstiftarna i parlamentet nu kan 'köra över' den rådgivande folkomröstningen."

Ur juridisk synvinkel är svaret självklart och entydigt: ja.

En rådgivande folkomröstning är just rådgivande. Den är inte juridiskt bindande. Parlamentets makt att stifta lag och besluta om internationella avtal är inte inskränkt av den rådgivande folkomröstningen. Det går att uttrycka som så, att folkets fullmakter till parlamentets ledamöter att stifta lag å folkets vägnar inte är inskränkta av folkomröstningen eller resultatet i denna.

Svenska folkomröstningar har också alltid varit rådgivande. Riksdagen har ibland röstat emot resultatet i folkomröstningar. Det tydligaste exemplet är folkomröstningen om höger- eller vänstertrafik 1955. Resultatet visade en mycket stark majoritet för att Sverige skulle behålla vänstertrafiken, men några år senare röstade riksdagen ändå för att införa högertrafik. Tolv år efter folkomröstningen, den 3 september 1967, gick Sverige över till högertrafik.

Ur politisk synvinkel är svaret mindre självklart. De som röstade för att Storbritannien skall lämna EU skulle anse att det var ett stort svek av politikerna att rösta emot detta i parlamentet. Det skulle då inte spela någon roll att det var tydligt i förväg att folkomröstningen var rådgivande, att majoriteten för att lämna EU var knapp eller att landsdelar som London, Nordirland och Skottland hade tydlig majoritet för att stanna kvar. (Med omkring 52 % som röstade för att lämna, 48 % för att stanna kvar, var marginalen i stort sett densamma som marginalen till förmån för svenskt medlemskap i EU i Sveriges folkomröstning 1994.)

Nu talar skotska politiker om att lämna Storbritannien, för att kunna stanna kvar i EU. En del nordirländare resonerar förmodligen på samma sätt. Kanske är hotet om att Storbritannien annars skulle splittras, det som kommer att fälla avgörandet och få parlamentet att rösta emot att lämna EU. Om parlamentets ledamöter vill göra så, har de all rätt att göra det, eftersom folkomröstningen var rådgivande.

Inga kommentarer: