fredag 26 augusti 2016

Tryck på tröja gav böter

Hovrätten för Övre Norrland har i dom den 25 augusti (mål nr B 823-15) dömt en man till dagsböter för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Brottet bestod i att han hade på sig en tröja på sin arbetsplats med texten "Adolf Hitler European Tour 1938–1945" tryckt på framsidan och en uppräkning av tyska invasioner i Europa under de åren tryckt på baksidan.


Såväl tingsrätten tidigare som nu hovrätten ser tröjan som en hyllning till nazismen och därmed en form av att uttrycka missaktning mot de folkgrupper som drabbades av nazisternas folkrättsbrott och folkmord. Domstolarna tar judar och romer som exempel. Hovrätten bedömde att det trots allt var få personer som såg tröjan där på arbetsplatsen. På denna grund och då heller inget annat budskap i anslutning till tröjans tryck framfördes, kunde påföljden bli relativt mild.


Tröjan har tagits i beslag. Beslaget skall bestå, enligt hovrättens dom.


Tröjans budskap kan framstå som ironiskt; som ett skämt, om än smaklöst. Domstolarna är alltså av en annan mening. Kanske kommer domen överklagas till Högsta domstolen, men tills vidare får hovrättens dom betraktas som gällande rätt.

Inga kommentarer: