tisdag 13 september 2016

Goda skäl att sitta i en bolagsstyrelse

På senare tid har ett förslag från regeringen debatterats flitigt, om att lagstifta om tvångsmässig kvotering av personer i bolagsstyrelser baserat på personernas kön.


Skämttecknaren Jeander har gjort en bildkommentar till debatten. En äldre herre i grå kostym och en yngre dam i svart dräkt sitter vid ett sammanträdesbord. Herren frågar: "Är du inkvoterad eller kompetent?" Damen svarar: "Är du arvinge eller kompis?"


Herrens fråga är relevant. Damer som väljs in i en bolagsstyrelse är oftast kompetenta, men om lagen skulle tvinga bolag att välja in en viss andel damer, skulle bolagen kunna vara tvungna att välja en mindre kompetent dam framför en mer kompetent herre.


Damens motfråga är säkert avsedd att vara ett dräpande svar. Det är den inte.


Om orsaken till att herren sitter i en bolagsstyrelse är att han är arvinge, är det ett riktigt bra skäl. Det enda bättre skälet till att sitta i en bolagsstyrelse, är att vara ägare. Arvingen är oftast nästa ägare. Bolag behöver starka ägare med god insikt i och erfarenhet av bolaget.


Om orsaken i stället är att herren är kompis med ägaren, är det också ett gott skäl. Ägaren har ett intresse av att kompetenta och lojala personer sitter i bolagsstyrelsen. En kompis är lojal och ägaren har sannolikt även god inblick i sina kompisars kompetens.


Många svenska storföretag har betydande institutionella ägare, som pensionsfonder och aktiefonder. Det ger en svag ägarstruktur, eftersom institutionella ägare oftast bara är intresserad av vinsten, inte bolagets drift som sådan. Det bör finnas enskilda personer med stora ägarposter i bolagen. Det är dessa enskilda personer som kan vara ägare och deras nära släktingar kan vara arvingar. Detta leder generellt till starka bolag.

2 kommentarer:

Mathias sa...

Men om man är arvinge så är det ju de facto upp till ägaren att lämna över tills vilken person ägaren vill och förhoppningen då är ju att mannen i det här fallet gör sitt jobb och anställer kompetenta medarbetare oavsett kön! Rätt person på rätt plats är betydligt viktigare än könet, min högst personliga åsikt.

Detta tycker jag gäller både inom privata sektorn och framförallt inom den statliga sektorn där det sitter en hel del rötägg. ;-)

Staffan Bolinder sa...

Man gör ju kvinnorna en björntjänst om detta införs då får ju även kompetenta kvinnor gå omkring och känna sig inkvoterade för sitt kön...