torsdag 8 september 2016

Svenskt körkort är ID-handling

Ibland får jag höra märkliga saker av olika personer. I går eftermiddagen fick jag höra av en man att han "på flera olika håll" hade fått höra att svenskt körkort inte är en identitetshandling. Jag fick försäkra honom om att hans sagesmän hade fel. Svenskt körkort är en identitetshandling i Sverige. Det är inte bara det att körkortet de facto ofta accepteras som id-handling, den är de jure (det vill säga enligt gällande rättsordning) en id-handling.

Det fastslogs redan 1970 i den statliga utredningen Körkort och körkortsregistrering att svenskt körkort av hävd har godtagits som legitimation (SOU 1970:26 s. 29). Denna hävd har kunnat upprätthållas i och med att regelverket och de myndigheter som har ansvarat för att utfärda körkort har följt med i utvecklingen av legitimationshandlingar. Det finns ett flertal olika myndighetsföreskrifter från olika myndigheter om giltiga id-handlingar, där körkort räknas upp i förteckningarna över giltiga id-handlingar.

Utomlands är det bara svenskt pass som är pålitligt, enligt internationella konventioner skall det erkännas. Inom EU och Schengenområdet duger också de nationella id-kort som Polismyndigheten utfärdar. Svenskt körkort är dock fullt giltigt som id-handling inom Sveriges gränser.

Det skulle rimligtvis krävas lag för att slå fast att körkortet inte längre, de jure, skulle vara giltig id-handling inom Sverige.

Inga kommentarer: