lördag 24 september 2016

Om fotbollens relativa litenhet i huvudstaden

Krönikören Robert Laul i Aftonbladet skriver att stockholmare inte förstår sig på fotboll. Han jämför med Göteborg och Malmö, och påpekar att Storstockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby (AIK från förorten Solna, Djurgården och Hammarby från Stockholm), borde ha lyckats ta fler SM-guld, med tanke på huvudstadens storlek.

Det finns emellertid ett resonemang som helt saknas i artikeln. Stockholm har alltid dominerat ishockeyn i Sverige, den främsta av Sveriges två stora lagsporter, där fotbollen är den andra. Många människor och mycket pengar har därför gått till ishockeyn i stället för till fotbollen. I Göteborg och framför allt i Skåne saknas den ishockeykulturen, varför fotbollen är relativt större där.

Visst skulle lagen från Storstockholm ha kunnat vara bättre i fotboll, men en krönika som behandlar detta bör inte helt avstå från att kommentera konkurrensen från andra sporter. Fotbollens konkurrens från ishockeyn är betydande i Storstockholm. Jag är övertygad om att det är den största enskilda orsaken till att Storstockholms lag inte har lyckats bättre i fotboll genom historien.

Inga kommentarer: