torsdag 27 oktober 2016

Debatt i sak

I går och i dag är det debatt i kommunfullmäktige om budget för nästa år. Det mesta som sägs i debatten är sakligt, men ibland förekommer debatt om formen och rent av personangrepp.

Så länge personangreppen sker i fullmäktigesalen och genast kan besvaras, är det inte så farligt. Jag anser själv att personangrepp främst bör besvaras med fortsatt argumentation i sak, men har viss förståelse för de ledamöter som blir arga och vill försvara sig.

Det är värre om det sker personangrepp i efterhand, till exempel i elektroniska sociala medier. I går kväll kände uppenbarligen ett av Socialdemokraternas kommunalråd behov av fortsatta personangrepp mot en av moderaternas ledamöter, vilket han gjorde på Facebook. Hon svarade, utan att vara lika elak, varpå han genmälde. Jag kommenterade då kommunalrådets genmäle, och skrev: "om du kunde bemöta [ledamoten] i sak, i stället för att fortsätta älta formen, så vore nog mycket vunnet för bägge sidor i debatten." Förhoppningsvis blev det slutet på debatten. Några fler personangrepp har jag i vart fall inte läst denna morgon. Vi får höra vad som sägs från talarstolen i dag.

Inga kommentarer: