onsdag 11 januari 2017

Utländsk inblandning i demokratin

En av de frågor som nu debatteras är utländsk inblandning i demokratiska val och processer. Bakgrunden till den aktuella debatten är en rapport från amerikanska säkerhetstjänster, som visar att Ryssland i hemlighet påverkade valet i USA i höstas.


Det kan vara värt att tänka på vad konsekvenserna kan bli av utländsk inblandning i politiken. Exempel finns i svensk historia.


Under den så kallade frihetstiden på 1700-talet styrdes Sverige av riksdagen, som dominerades av två partier. Det blev med tiden alltmer känt att det ena partiet följde franska intressen och det andra brittiska intressen, därtill var de betalda av de utländska makterna. Detta låg till grund för det folkliga stödet för kung Gustav III:s statskupp. När Gustav III tog över makten från riksdagen, blev det en svensk makthavare, i stället för franska och brittiska makthavare, som styrde Sverige.


Under mitten av 1900-talet var Sveriges kommunistiska parti, det nuvarande Vänsterpartiet, medlem i Komintern, den kommunistiska internationella samarbetsorganisationen som styrdes av Sovjetunionen. Partiet stödde bland annat Sovjetunionens anfallskrig mot Finland 1939 och dess ockupation av Estland, Lettland och Litauen 1940. Kommunisterna fick lyckligtvis aldrig något bestämmande inflytande i Sveriges riksdag, övriga partier var överens om att hålla det borta från sådant.


Demokratin handlar om folkets inflytande över statens styre. Då är det medborgarna i riket som skall ha det inflytandet. I viss mån kan också andra fast bosatta personer i riket ha demokratiskt inflytande. Dold påverkan från andra länder hör inte hemma i någon suverän stat. Det gäller för Sverige och andra länder att skydda sig från det.

Inga kommentarer: