onsdag 21 november 2018

Bra dom om upphandlingsskadeavgift

Vid offentlig upphandling är huvudregeln att varje myndighet sköter sina egna upphandlingar och är ansvarig för sina egna eventuella fel vid upphandlingar. En myndighet som gör fel, kan dömas att betala upphandlingsskadeavgift.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 20 november 2018 (mål nr 122-18) slagit fast att varje myndighet faktiskt är ansvarig bara för sina egna fel. Det är en mycket bra dom, som fastställer vad som faktiskt har gällt i decennier enligt reglerna om offentlig upphandling.

Omständigheterna var att en nämnd i en kommun hade upphandlat ett bullerskydd utan annonserat förfarande, vilket gjorde detta till en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket ansökte därför om att kommunen skulle betala upphandlingsskadeavgift. Avgiftens storlek skulle, enligt Konkurrensverket, bli högre för att en annan nämnd i samma kommun tidigare hade genomfört en otillåten direktupphandling.

Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten och nu HFD beslutade om en lägre avgift än den yrkade. Samtliga domstolar bedömde att de kommunala nämnderna var egna upphandlande myndigheter och att det därför saknades skäl att beakta att en annan nämnd i kommunen tidigare hade gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. HFD konstaterar att en kommunal nämnd är en egen upphandlande myndighet, när den genomför sina upphandlingar självständigt.

Det är märkligt att Konkurrensverket inte hade den kunskap som alla instanser av domstolar hade. En kommunal nämnd är en myndighet. Huvudregeln är därför att varje kommunal nämnd är en egen upphandlande myndighet. Sedan finns det många kommunala myndigheter, likväl som många statliga myndigheter, som samarbetar om offentliga upphandlingar. Det förändrar inte huvudregeln.

Inga kommentarer: