söndag 11 november 2018

Vapenstillestånd

I dag klockan elva är det hundra år sedan vapenstilleståndet som avslutade striderna på västfronten under första världskriget trädde i kraft.

Det har skrivits mycket om första världskriget, dess orsaker, hur det hade kunnat undvikas, dess förlopp, dess fredsavtal och hur freden hade kunnat utformas bättre och inte innehålla grunderna för andra världskriget. Jag kommer därför inte att försöka skriva någon egen analys på det begränsade utrymmet som min blogg utgör. Det är bara att konstatera att kriget hade kunnat undvikas, när det väl inträffade hade freden efter det kunnat utformas bättre och andra världskriget hade kunnat undvikas på många olika sätt,

Vi kan inte ändra på historien. Det är däremot möjligt att lära sig av historien för att undvika framtida misstag och krig.

Det europeiska samarbetet inom EU är utformat för att göra samarbete och handel så betydelsefullt mellan de europeiska länderna, att krig blir omöjligt. Det innebär inte att allt med EU eller att varje ny gemensam regel är bra. EU bör bejaka och hylla de olikheter som finns mellan medlemsländerna, inte genom onödiga regelverk så frön till nya splittringar och att fler länder skulle följa Storbritanniens väg ut ur EU. Låt oss ha ett välutvecklat samarbete mellan olika länder i EU.

Fredsavtal blir inte alltid bra, men vapenstillestånd är att föredra framför fortsatt krig. Vapenstilleståndet för hundra år sedan i dag bör vi tänka på med tacksamhet.

Inga kommentarer: