fredag 2 november 2018

Underhållsstöd borde ha nekats

Kammarrätten i Jönköping har i dom den 12 oktober 2018 (mål nr 2387-17) beviljat underhållsstöd till två barn, att utbetalas till deras mor, för att deras far är på flykt undan en internationell efterlysning och av den orsaken inte bidrar till barnens försörjning.


Försäkringskassan hade avslagit ansökan om underhållsstöd. Förvaltningsrätten biföll överklagandet, även om det fanns en skiljaktig ledamot som ville avslå. Kammarrätten fastslår förvaltningsrättens bifall, fast även där fanns det en skiljaktig ledamot som ville avslå ansökan.


Jag håller med Försäkringskassan och de skiljaktiga ledamöterna. Den skiljaktiga ledamoten i kammarrätten påtalar att bara det faktum att två makar lever på skilda håll inte behöver innebära att samlevnaden har hävts och att sammanboendet i det här fallet inte hade brutits på ett sådant sätt att barnen hade rätt till underhållsstöd.


Förutom de argument som framförts, anser jag att det inte borde kunna vara en grund för underhållsstöd från Försäkringskassan, att en frånvarande förälder är frånvarande för att han eller hon håller sig undan en efterlysning. Om detta inte är en grund som kan läsas ut ur bestämmelserna i socialförsäkringsbalken, borde en sådan grund införas där. Det är stötande att en familj får ekonomiskt stöd av Försäkringskassan, för att en familjemedlem är på flykt undan rättvisan.

Inga kommentarer: