onsdag 22 september 2021

Yrka eller bara rösta bifall

Vid kommunfullmäktige i Örebro i dag är ett ärende uppe om en ny politisk nämndorganisation. Tanken är att den ska börja användas från och med nästa mandatperiod. 


Förslaget till ny nämndorganisation har tagits fram genom förhandlingar mellan alla politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige. Alla har fått säga sitt och ha inflytande, men ingen har blivit helt nöjd. Det har blivit en acceptabel kompromiss.


När nu ärendet är uppe i kommunfullmäktige, talar företrädare för Vänsterpartiet om att de inte yrkar bifall till förslaget, men att de kommer att rösta för förslaget.


Det står Västerpartiet fullt fritt att agera på detta sätt. Sedvänjan i kommunfullmäktige i Örebro är visserligen att varje partiföreträdare som talar för ett visst förslag också yrkar bifall till det, men denna sedvänja är inget som måste följas i varje enskilt fall. Formellt räcker det med att en ledamot i kommunfullmäktige yrkar bifall, eller att förslaget från kommunstyrelsen är bifall, för att alla ledamöter ska kunna rösta bifall. 


Med tanke på att den nya nämndorganisationen har tagits fram som en kompromiss mellan alla partier, och med tanke på sedvänjan att yrka bifall för det vi tänker rösta för, blir det här ett sätt för Vänsterpartiet att trots allt visa sitt missnöje med förslaget. Ingen vänsterpartist kommer att nämnas i protokollet såsom någon som yrkar bifall. Vänsterpartiet visar att de inte alltid accepterar kompromisser. Det kan övriga partier ha i åtanke, när det gäller framtida förhandlingar i sakfrågor, samarbeten och politiska positioner; Vänsterpartiet är inte alltid att lita på. 

Inga kommentarer: