fredag 29 april 2022

Forum och klagorätt

Ibland ger formfrågorna intressanta resultat hos domstolarna.

 

Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) beslut den 28 april 2022 (mål nr 6966-21) handlade om en registrerad som hade bett Försvarets Radioanstalt (FRA) om att få ut uppgifter om den behandling av personuppgifter som FRA utför om henne. FRA lämnade inte ut alla uppgifter, utan hänvisade till sekretess. Den registrerade överklagade FRA:s beslut till Kammarrätten i Stockholm. Kammarrätten ansåg att frågan gällde personuppgiftsbehandling och att förvaltningsrätten därför skulle vara rätt instans, så kammarrätten skrev av målet och lämnade över det till Förvaltningsrätten i Stockholm. FRA överklagade kammarrättens beslut.

 

HFD konstaterade att beslut om att avslå en begäran om information om personuppgiftsbehandling för att personuppgifterna omfattas av sekretess ska överklagas i den ordning som anges i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Reglerna i den lagen innebär dels att beslut ska överklagas till kammarrätt, dels att bara den enskilde får överklaga. Således fann HFD att FRA inte hade rätt att överklaga kammarrättens beslut. FRA:s överklagande avvisades därför av HFD.

 

Begränsningen till att endast den enskilde får överklaga, innebar alltså att det inte spelade någon roll att kammarrätten hade avvisat överklagandet trots att kammarrätten skulle ha prövat målet i sak, därför att det var FRA som överklagade till HFD.

 

Inga kommentarer: