onsdag 20 april 2022

Handlingar måste begäras ut där de finns

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 14 april 2022 (mål nr 1626-22) avslagit ett överklagande om att få ta del av handlingar hos en kommunal myndighet hos Landskrona kommun.


Den kommunala myndigheten förklarade i sitt beslut att handlingarna inte fanns där, utan att de handlingar som efterfrågades rörde ett ämne som handlade om ett av kommunen ägt bolags ansvarsområde.


Bolag som ägs av en kommun är separata juridiska personer. Reglerna om offentliga handlingar gäller dem, likaväl som för kommunala och statliga myndigheter. Personen som hade begärt ut handlingarna från den kommunala myndigheten vände sig dock inte till det kommunala bolaget, utan överklagade i stället myndighetens beslut till kammarrätten. 


Det var självklart för kammarrätten att avslå överklagandet. Det finns inget annat att göra, när efterfrågade handlingar inte finns hos den myndighet som har fått den ursprungliga frågan. Det lustiga är bara att personen som ville ha handlingarna överklagade, i stället för att vända sig till bolaget som borde ha handlingarna. Vissa människor överklagar i onödan. 

Inga kommentarer: