onsdag 27 april 2022

Senfärdig motionsbehandling

I kommunfullmäktige i Örebro debatterade vi i dag en interpellation från en moderat om de styrande partiernas (S, C, KD) oförmåga att behandla motioner i tid. Motioner ska, om möjligt, behandlas inom ett år, enligt 5 kap. 35 § kommunallagen (2017:725). Problemet har funnits så länge jag har suttit i kommunfullmäktige, sedan 2010, och dessa partier tillsammans har styrt, sedan 2011. Behandlingen av många motioner har dröjt i flera år.


Socialdemokraterna skyllde på pandemin och kriget i Ukraina, som om dessa omständigheter skulle ha påverkat behandlingen av motioner sedan 2011. Kristdemokraterna tog däremot på sig en del av ansvaret, vilket de ska ha tack för. Centern yttrade sig inte. 


Sverigedemokraterna ville gärna ta åt sig äran för att ha börjat kritisera de styrande partierna för senfärdigheten. Jag tackade dem för att de fyllt på den kritik som vi moderater har anfört från början, vid behandling av sena motioner. 


Örebropartiet visade prov på att de inte förstår sig på oppositionspolitikens villkor, när de närmast hyllade Socialdemokraterna för maktspelet i att dröja med motioner och klagade på den övriga oppositionen för att låta Socialdemokraterna göra det. Vad oppositionen i stället borde göra, hade de inga förslag på.

Inga kommentarer: