torsdag 14 april 2022

Planerad bränning av bok

En person har fått polistillstånd att demonstrera i stadsdelen Vivalla i Örebro i morgon, med föresatsen att där bränna ett exemplar av Koranen. Det är provokativt, eftersom det bor många muslimer i området, men borde inte bli någon stor sak.


Det har med yttrandefrihet att göra. Det har även med äganderätt att göra. Den som äger en sak får bränna den saken, så länge det inte finns risk för att elden sprider sig eller på annat sätt skadar andras liv, hälsa eller egendom. Rätten att bränna sin egen egendom gäller även en bok, oavsett om det är en religiös skrift eller någon annan typ av bok. I detta ingår också rätten att demonstrativt bränna ett ägt exemplar av en bok vars innehåll man inte tycker om.


Problemet är i första hand de människor som inte accepterar dessa uttryck för äganderätt och yttrandefrihet. I andra hand är problemet de människor som hellre går den första kategorin av människor till mötes, än att stå upp för äganderätt och yttrandefrihet.


Det bästa muslimerna i trakten skulle kunna göra, vore att litet lätt överseende skaka på huvudet och i övrigt inte bry sig. Då skulle även alla andra kunna göra detsamma. Under sådana omständigheter skulle en koranbränning inte bli en nyhet, brännaren skulle sakna skäl att göra om samma sak igen och allt vore frid och fröjd.


Helst skulle jag vilja sakna skäl att skriva om det här, men de nämnda problemen i första hand och i andra hand gör att jag ändå kommenterar det. 

Inga kommentarer: