måndag 27 december 2010

Kris för euron, kris för EU?

Den ekonomiska kris som har drabbat vissa länder som har valutan euro har fått folk att spekulera i att valutasamarbetet skall spricka. Andra spekulerar i att vissa länder kan komma att lämna samarbetet. Det är knappast aktuellt att införa euron som valuta i Sverige nu.

I princip är jag för en gemensam valuta. Det underlättar för handeln över gränserna, både för att priser lättare kan jämföras med varandra och för att det då saknas behov av att växla pengar. De länder som nu är i ekonomisk knipa och har euron som valuta har, mer eller mindre uppsåtligt, brutit mot reglerna för den gemensamma valutan. Dessa brott är den mest omedelbara orsaken till valutans kris.

Frågan är vad det kommer att innebära i förlängningen om vissa länder lämnar eurosamarbetet. Kommer det också att kunna leda till att länder helt och hållet lämnar Europeiska Unionen? Jag håller inte det för otroligt. Då är frågan hur detta kommer att påverka unionen som helhet. Kanske kommer det att bli början till slutet för unionen.

Europa har aldrig förenats. Historien talar emot att så någonsin kommer att ske. EU kan vara det bästa försöket, som kommer närmast, men är en konfederation av suveräna stater. Samarbetet blir sannolikt inte djupare än så inom överskådlig framtid. Om länder börjar lämna unionen kan det också bidra till att de kvarvarande länderna avstår från att fördjupa samarbetet. Unionsvännerna kan se en kvarvarande union som viktigare än försök att fördjupa unionen.

EU jämförs ibland med USA. Även USA bildades en gång som en union av självstyrande stater. Den mest avgörande förändringen för att forma USA till en stat var när några av staterna försökte lämna unionen 1861, men tvingades kvar med våld. Kriget 1861-65 lade grunden för en stark federal stat. Det är dock osannolikt att EU skulle tvinga medlemsstater att vara kvar i unionen mot deras vilja. USA har också den för unionsvänner viktiga faktorn att ha ett enda gemensamt språk i engelskan, medan EU har väldigt många olika språk.

Kan krisen för euron vara början till slutet för EU? Det är inte omöjligt att historiker skulle säga det om hundra år, även om vi inte ser det nu.

Inga kommentarer: