I dag var det kommunfullmäktige i Örebro. En av de frågor vi skulle fatta beslut om var vilka tidningar kommunen skall köpa annonsplatser i, för att annonsera ut kommunfullmäktiges sammanträden. Förslaget från kommunstyrelsen var att framöver, precis som tidigare, annonsera i de tre största ortstidningarna Nerikes Allehanda, Örebroar'n och Länsposten.
Vänsterpartiet hade yrkat i kommunstyrelsen i går att kommunen även skulle annonsera i tidningen Etc. Vänsterpartisten blev nedröstad där men reserverade sig till förmån för förslaget. I kommunfullmäktige återkom Västerpartiet med samma yrkande. Argumentet var att Etc hade anhållit hos kommunen om att kommunen skulle annonsera om fullmäktige där, i sig ett mycket svagt argument. Det fanns ingen vidare analys.
Vänsterpartiets agerande i fullmäktige var inte konstigt, det följde partilinjen från kommunstyrelsen. Det märkliga var att när Västerpartiet begärde votering, röstade Socialdemokraterna med Vänsterpartiet, trots att Socialdemokraterna inte hade uttryckt någon sådan ståndpunkt i kommunstyrelsen och ingen av dess ledamöter hade argumentera för det i fullmäktige. Vänsterpartiets yrkande föll, därför att alla övriga partier röstade emot det, men omröstningen blev jämnare än väntat. Socialdemokraterna spelade alltså med slutna kort. Detta är fullt tillåtet, men ändå oetiskt. Det bör, åtminstone av debatten i fullmäktige, gå att förutse att ett parti har bytt ståndpunkt över natten, eller för den delen på grund av debatten. Visst får man byta ståndpunkt, men varför inte berätta det innan voteringen?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar