Regeringsrätten har kommit med en intressant dom om detaljplaner, Regeringsrättens dom den 7 december 2010 i mål 7483-09. Frågan var om en kommun kunde fatta beslut om en ny detaljplan som bara rör en enda fastighet, för att därigenom göra det tillåtet att uppföra en byggnad som var för stor enligt dittills gällande detaljplan. Kommunen hade beviljat bygglovet tidigare, men det hade upphävts efter överklagande, därför att rätten ansåg att bygglovet innebar en för stor avvikelse från plan. Kommunen åtgärdade detta genom att besluta om en ny detaljplan som bara omfattade ifrågavarande fastighet och som tillät den byggnad som annars hade varit för stor.
Beslutet om den nya detaljplanen överklagades, men länsstyrelsen och senare även regeringen avslog överklagandet. Vid rättsprövning av regeringens beslut har Regeringsrätten kommit fram till att regeringen fattade ett rättsenligt beslut.
Det är alltså i princip tillåtet att i efterhand ändra detaljplanebestämmelserna för en så liten yta som en enda fastighet, för att se till att en byggnad som annars vore otillåten skall bli tillåten. Detta ökar kommunernas möjligheter att tillåta varierande bebyggelse. Domen torde inte ha betydelse i så många fall, eftersom de flesta bygglov beviljas inom ramen för gällande planbestämmelser eller i vissa fall beviljas sedan ny detaljplan införts för att tillåta önskad byggnad. Det intressanta är dock kommunens möjlighet att rätta ett upphävt bygglovsbeslut genom att justera detaljplanen i efterhand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar