söndag 27 mars 2011

Avskaffa sommartid!

Det blir allt varmare och dagarna blir allt längre. I natt ställdes dock klockorna om, enligt den statligt påbjudna tiden skulle alla klockor ställas tillbaka en timme. Det innebär att det blir mörkt igen på vardagsmorgnarna när man stiger upp.

Meningen med sommartid är att man skall utnyttja så många av dygnets ljusa timmar som möjligt för att spara energi. Áv denna orsak skall den officiella tiden sättas en timme före den tid som närmast motsvarar soltiden i ett land. Solen står då som högst på himmelen omkring klockan ett i stället för klockan tolv. På så sätt kan folk bedras eller tvingas att gå upp en timme tidigare varje dag, så att de får en timme mer ljus på kvällen. Detta är den värsta sortens statliga förmynderi. Hur detta skall vara bättre än att statliga myndigheter fullt öppenhjärtligt ändrar sina öppettider med en timme under sommarhalvåret har aldrig förklarats.

I våra dagar av lågenergilampor och aktivitet dygnets alla timmar, är argumentet för sommartid att spara energi inte längre lika starkt. Vissa undersökningar visar att den förlorade timmen nattsömn leder till fler olyckor efter omställningen till sommartid. Även om många klockor numera ställs om automatiskt mellan sommartid och vintertid, är det ett besvär att alltid ställa om övriga ur. Det blir också besvärligt att hålla reda på skillnaden mellan tidszoner mellan de länder som har sommartid och de som inte har det, särskilt som vissa länder på södra halvklotet också har sommartid under den tid som Europa har standardtid.

Nej, det bästa vore att inte ha sommartid, utan att bara ha standardiserade tidszoner med entimmesintervaller från Greenwich Mean Time. Sommartiden bör avskaffas! Den som vill utnyttja mer av dygnets ljusa timmar under sommarhalvåret bör själv ansvara för att ställa larmet på väckarklockan en timme tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi sparar ingen energi genom sommartid. P.g.a. att den varar ända till slutet av oktober så blir nog effekten den motsatta. Den är nog bara till för att anpassa oss till samma tidszon som större delen av EU.
Detta trots att den infördes långt före EU-inträdet.