torsdag 17 mars 2011

Kärnkraft

Efter de kärnkraftsolyckor som följde på jordbävningen och tsunamin i Japan för en vecka sedan, har kritiken mot kärnkraft dykt upp här i Sverige också. Kärnkraftsmotståndare genomförde en demonstration på Stortorget här i Örebro i tisdags. Även om de hade dålig uppslutning, är det ändå ett tecken på att de såg ett tillfälle att rida på folks ängslan.

Det är inte rimligt att kritisera svensk kärnkraft mer än vanligt, på grund av det som har hänt i Japan. Det finns ingen risk för sådana jordbävningar och tsunamier i Sverige som de som drabbade Japan. Dessutom är en kärnkraftsolycka ingenting som behöver påverka våra åsikter. Vi slutar inte använda trafikflyg för att det händer flygolyckor. Jag känner bara en enda människa som undviker passagerarfärjor på grund av Estonias förlisning, och personligen anser jag att det är irrationellt.

Visst är det viktigt att kärnkraften har ordentliga säkerhetssystem. Det har också svensk kärnkraft. Samtidigt överväger fördelarna med kärnkraft helt klart de risker som finns. Kärnkraften är en billig och ren energikälla som behövs i vårt kalla nordiska klimat. Vi bör behålla och vidareutveckla den svenska kärnkraften.

Inga kommentarer: