torsdag 10 mars 2011

Södra infartsleden skall vara motorväg!

Södra infartsleden är en väg från E 18/E 20 till centrala Örebro. Den har varit motorväg under lång tid, men när plankorsningen med järnvägen stängdes mellan Gustavsvik och Aspholmen i maj förra året gjordes Södra infartsleden om till huvudled med hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen. Syftet var då att underlätta för långsamma fordon att ta sig till och från Aspholmen, fordon som inte får köra på motorväg. Detta skulle uppenbart gälla innan den bro över järnvägen som ersatte plankorsningen var klar. Bron öppnades emellertid i november, men Södra infartsleden har inte återförts till att vara motorväg.

I kväll hade vi kommunfullmäktigegrupp och jag ställde frågan om någon visste när Södra infartsleden åter skall bli motorväg. Enligt en av de närvarande finns det planer på att den aldrig skall bli det igen. I stället lär det gamla avfärdade förslaget om att bygga en cirkulationsplats för en ny infart till E-ons kraftvärmeverk ha dykt upp till ytan igen.

Det är inte bra om det verkligen förhåller sig på det här viset. Södra infartsleden är en av de få riktigt välfungerande trafiklösningarna vi har i Örebro. Den fungerar sämre som huvudled med 70-gräns än som motorväg med 90-gräns, framför allt eftersom den är byggd för att vara motorväg. Den skulle fungera långt mycket sämre med en cirkulationsplats i sin sydvästra ända, det skulle stoppa upp all trafik på denna trafikled. Vi måste med kraft verka för att Södra infartsleden skall vara och förbli motorväg!

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande och angelägna ämnen som alltid.