söndag 5 juni 2011

Monarkin och grundläggande demokratiska principer

Kvällstidningen Expressen skriver en ledare där tidningen positionerar sig till vänster om Socialdemokraterna: ledaren förespråkar att monarkin skall avskaffas.

I ledaren tuggas det gamla vanliga argumentet om - att "grundläggande demokratiska principer" kräver att statschefsämbetet inte skall gå i arv. Det är naturligtvis felaktigt. Det finns ingen grundläggande demokratisk princip som säger att ett statschefsämbete måste vara folkvalt, lika litet som det finns någon dylik princip som säger att kommunstyrelsens ordförande måste vara folkvald. Många andra statliga maktpositioner, där innehavaren har mycket mer makt än Konungen, är inte heller folkvalda. Domare, höga tjänstemän inom stat och kommun, poliser och många fler tillsätts inte ens genom indirekta val i folkvalda församlingar.

Demokrati handlar om att folket har den yttersta makten i riket genom att välja lagstiftare, inte att varenda ämbete i staten skall vara folkvalt. Land byggs med lag. Jordens äldsta demokrati, och genom tiderna den främsta förkämpen för demokrati, är monarkin Storbritannien. Flera andra demokratier i Europa är monarkier. Det finns inget odemokratiskt med att statschefsämbetet går i arv.

Inga kommentarer: