söndag 26 juni 2011

Seger för yttrandefriheten i Sverige

Många svenskar tycker att det är bra att Sverige har en vittomfattande yttrandefrihet. Samtidigt måste även vi svenskar vara medvetna om att det finns begränsningar i vår yttrandefrihet och att det är viktigt att strida för yttrandefriheten även i vårt land. TV4 har nyligen vunnit en seger för yttrandefriheten i Högsta förvaltningsdomstolen här i Sverige.

Det var Lotteriinspektionen som hade förelagt TV4 att upphöra med att visa odds för ett utländskt spelbolag i direktsändning samtidigt som samma spelbolag sponsrade sändningen. Lotteriinspektionen fick med sig länsrätten (hade i dag varit förvaltningsrätten) och kammarrätten på sin linje att dessa odds hade ett kommersiellt syfte så att de inte omfattades av yttrandefriheten. De skulle i stället bedömas enligt radio- och TV-lagens bestämmelser.

I dom den 22 juni 2011 (mål nr 7800-07) dömde Högsta förvaltningsdomstolen emellertid till TV4:s fördel. Domstolen fann att ingenting i presentationen av oddsen visade annat än att de var redaktionellt material. Visserligen hade visandet av uppgifterna kommersiell betydelse för det utländska spelbolaget, men detta berättigar inte slutsatsen att de skulle vara sådan kommersiell reklam som kan undantas från grundlagsbestämmelserna om yttrandefrihet enligt 1 kap. 12 § andra stycket yttrandefrihetsgrundlagen.

Domstolen skriver:

Begreppet kommersiell reklam får inte ges en så vid tolkning att möjligheten att förbjuda sådan reklam riskerar att motverka ändamålet med yttrandefriheten enligt YGL. Sådant redaktionellt material som nu aktuella oddsuppgifter, som måste anses vara av underhållnings- och informationskaraktär, kan inte anses utgöra kommersiell reklam även om förevisandet också tjänar ett kommersiellt syfte.
Det är en bra dom. Allt det som kan tolkas så att det har kommersiellt syfte är inte bara därför kommersiellt till sin huvudsakliga karaktär. Det är en seger för den svenska yttrandefriheten.

Inga kommentarer: