tisdag 13 september 2011

AP-fonderna är till för pensionerna

Två vänsterpartister skriver på SvD:s brännpunkt i dag och föreslår att AP-fondernas investeringar skall flyttas från oljebolag till hållbar energi. De vill att fonderna skall få ett "huvudsakligt uppdrag att ställa om energisystem, investeringar i miljöteknik, gröna jobb och överlag hållbara lösningar för Sverige och omvärlden".

Jag håller inte med. Jag anser att AP-fonderna skall ha som huvudsakligt uppdrag att spara och investera svenskarnas pensionspengar till högsta möjliga avkastning.

Den dag då så kallad hållbar energi är lika lönsam som, eller mer lönsam än, olja, den dagen kommer de stora oljebolagen byta fokus och satsa på dessa sorters energi i stället. Oljebolagen satsar inte på olja för att de är cyniska eller vill förstöra miljön, de satsar på olja för att alla vi människor efterfrågar oljan och för att oljan därför ger hög avkastning på investerade pengar.

Pensionspengarna skall ha högsta möjliga avkastning i pengar. Det skall inte sitta politiker och tycka att investeringar i sådant som ger lägre avkastning är "finare". Snobbar är de, dessa heltidspolitiker för Vänsterpartiet som inte själva behöver bry sig om vad de kommer att få i pension. De får höga politikerpensioner. Det är klart att de själva inte har behov av högsta möjliga avkastning från AP-fonderna, men de borde tänka mer på alla väljare som faktiskt har det.

Inga kommentarer: