lördag 10 september 2011

Majoritetsregering?

Sedan valet 2010 styrs Sverige återigen av en minoritetsregering, det vill säga en regering som består av partier som inte har majoritet i riksdagen. Det är vanligt i Sverige. Exempelvis hade Sverige mellan 1981 och 2006 bara minoritetsregeringar. Det är inte bara nackdelar med det.

En majoritetsregering kan vara mer handlingskraftig än en minoritetsregering, därför att den vet att den (så gott som alltid) har riksdagen med sig. Minoritetsregeringen behöver dock förhandla med ett eller flera partier utanför regeringssamarbetet för att vara säker på att få igenom sina förslag i riksdagen. Fördelen med en minoritetsregering är att riksdagen får mer makt. Riksdagen består av de direkt folkvalda politikerna, medan regeringen är indirekt vald. Statsministern är vald av riksdagen, varpå statsministern utser övriga statsråd som ingår i regeringen.

Min uppfattning om den bästa staten är att den skall styras genom maktdelning. Folket skall genom parlamentet bestämma om lagarna, medan regeringen skall styra riket under lagarna och domstolarna skall tolka lagarna. I Sverige har regeringen sedan länge haft den största makten över lagstiftningen, eftersom regeringen utreder och föreslår slutliga lagförslag för riksdagen genom sina propositioner. Med en minoritetsregering är denna makt över lagstiftningen mindre, eftersom riksdagen får mer makt.

Det finns alltså fördelar med minoritetsregeringar. Det finns alls inget självändamål i att ha en majoritetsregering och den nuvarande regeringen har inga bärande skäl att ändra på detta med nuvarande maktförhållanden i riksdagen.

Oavsett detta, hoppas jag på en borgerlig majoritet i riksdagen efter valet 2014. En sådan majoritet borgar för en god politik.

Inga kommentarer: