torsdag 22 september 2011

Det var ändå inte alltför illa

Den moderate riksdagsmannen Johnny Munkhammar skriver om värnskatten i en debattartikel i Dagens Industri. Länken såg hemsk ut: "M-politiker: Behåll värnskatten!" Rubriken på artikeln var inte heller rolig: "Moderat riksdagsledamot: Därför ska vi behålla värnskatten".

Nu tolkar jag i och för sig Johnny Munkhammar så att han fortfarande vill avskaffa värnskatten, även om han prioriterar andra skattesänkningar. Han menar att ytterligare jobbskatteavdrag ger bättre effekter för såväl privatpersoner som för staten. Det finns naturligtvis argument för det.

Sedan skriver Johnny Munkhammar också att de flesta positiva effekterna som bedöms komma av att värnskatten avskaffas är så kallade dynamiska effekter. Det är alltså effekter som kan förutses, men som inte har direkt stöd i föreliggande siffror för statsbudgeten och samhällsekonomin. Det är svensk tradition att inte ta hänsyn till dynamiska effekter. Kanske bör vi ompröva denna tradition? Det är orimligt att helt bortse från de dynamiska effekter som på goda grunder kan förutses.

Inga kommentarer: