söndag 12 maj 2013

Finns det inget bättre ord än "chokladboll"?

Det finns ett härligt litet bakverk, vara traditionella namn har blivit stämplat som rasistiskt. Många tycker därför att det traditionella namnet inte skall användas.

Det vanligaste alternativa namnet för det här bakverket brukar vara "chokladboll". Det är ett sällsynt dåligt namn. Bakverket innehåller visserligen en hel del kakao, precis som coklad gör, men med sitt hölje av cocos ser det inte ut som choklad, det innehåller ingen choklad och det smakar inte choklad.

Vad skall bakverket då kallas? Vid något tillfälle föreslog jag "montenegroboll". Det har inget med Montenegro att göra, men å andra sidan är situationen liknande för många andra ätbara ting. Budapestbakelsen är t.ex. en svensk bakelse, inte ungersk. Bostongurka är en svensk uppfining, inte amerikansk.

Kanske finns det något ännu bättre ord, vad vet jag? Det bör i alla fall inte heta "chokladboll".

Inga kommentarer: