fredag 24 maj 2013

Rättsstaten fungerar, del 2

Det finns många exempel på att den svenska rättsstaten fungerar. Jag redogjorde för ett exempel i går, här är ett till.

I en dom från Kammarrätten i Sundsvall den 13 maj 2013, mål nr 1233-12, upprätthöll kammarrätten förvaltningsrättens dom om att en kvinna inte skulle behöva betala tillbaka pengar till pensionsmyndigheten, när det var myndigheten som hade räknat fel.

Kvinnan hade lämnat korrekta uppgifter om att hon hade såväl tjänste- och avtalspension som avkastning från en privat pensionsförsäkring, när hon ansökte om bostadstillägg. Pensionsmyndigheten räknade dock bara med tjänstepensionen, när de beviljade bostadstillägget. Under tre år fick kvinnan sammanlagt 9 000 kr. Beräkningsgrunden framgick förvisso i Pensionsmyndighetens beslutsmeddelande, men att de betalade ut 600 kr för mycket per gång var inte så osedvanligt mycket att kammarrätten skulle anse att det skulle ligga på den enskildas ansvar att kontrollräkna och rätta myndigheten.

Vi måste kunna lita på att myndigheterna gör rätt. Om en myndighet gör fel, är det myndigheten som skall stå för det, inte vi enskilda människor. Den här kammarrättsdomen var därför ytterligare en seger för den svenska rättsstaten.

Inga kommentarer: