tisdag 28 maj 2013

Stadsplan från 1878 gäller

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har avgjort ett mål om bebyggelse i Göteborg, dom den 23 maj 2013 i mål nr P9167-12. För det område där det skulle byggas finns en stadsplan från 1878. En av invändningarna mot den planerade bebyggelsen var att stadsplanen måste vara obsolet, bland annat för att den inte innehöll mycket information.

Domstolen slog fast att stadsplanen gäller som detaljplan. Det följer av att stadsplaner enligt äldre rätt gäller som detaljplan enligt 17 kap. 4 § första stycket gamla plan- och bygglagen (1987:10) samt att denna stadsplan uppfyller de krav som ställdes på en detaljplan enligt 5 kap. 3 § samma lag. Det går därför att bygga enligt denna stadsplan.

Det här är en bra dom. Det skall gå att bygga enligt gamla stadsplaner, kommunen skall inte behöva uppdatera gamla planer bara för att de är gamla eller knapphändiga. Såsom domstolen också påpekar, har fastighetsägare ett berättigat intresse av att kunna lita på att en stadsplan gäller till dess den ändras eller upphävs.

Inga kommentarer: