söndag 8 juni 2014

Avskaffa detaljhandelsmonopolet!

Enligt en ny undersökning vill 60 procent av alla svenskar avskaffa Systembolagets monopol på detaljhandel för alkohol. Då tillhör jag alltså en ganska stor majoritet som vill göra just det.

Jag har aldrig förstått hur ett monopol på försäljning av alkohol skulle vara nödvändigt, eller ens önskvärt, för att begränsa missbrukares tillgång till alkohol.

Jag är för en restriktiv alkoholpolitk. Den svenska gränsen på rattfylleri på 0,2 promille är i princip en nolltolerans, som sig bör. Åldersgränser kan upprätthållas även utan ett monopol, så sker i dag på krogar och för andra varor i butiker. Det är vettigt att en uppenbart överförfriskad person inte skall få köpa alkohol.

Däremot är monopolet i sig ett hinder för oss som vill ha ett stort, brett utbud av varor. Systembolaget må ha ett ganska brett utbud, men de flesta svenskar bor i tätbebyggda områden och skulle få större totalt utbud genom de samlade butiker som de skulle kunna handla i utan monopolet. Det är dags att avskaffa detta monopol!

Inga kommentarer: