måndag 9 juni 2014

Tillstånd krävs inte för kopior på datorskärm och i cacheminne på Internet

EU-domstolen har i ett förhandsavgörande den 5 juni 2014 (mål nr C360/13) avgjort en fråga om rätten att ta emot bilder på datorskärm och i cacheminnet på datorn när man surfar på Internet.

EU-domstolen kom fram till att den som surfar på Internet inte behöver upphovsrättshavarens tillstånd för att bilder med mera visas på datorns skärm eller sparas i datorns cacheminne. Detta är en nödvändig teknisk del av användandet av Internet och det som visas på skärmen eller sparas i cacheminnet finns där bara tillfälligt. Det är, enligt domstolen, ett användande som är tillåtet utan särskilt tillstånd från upphovsrättshavaren, enligt 5.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/29/EG av den 22 maj 2001 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (EGT L 167, s. 10).

Svaret ter sig ganska självklart för många av oss som använder Internet mycket. Det är ändå bra att frågan blir avgjord på ett tydligt sätt. Juridiken har många ljusa stunder.

Inga kommentarer: