tisdag 10 juni 2014

Det borde vara stöld

Hovrätten för Västra Sverige har i dom den 4 juni 2014 ( mål nr B 5325-13) friat en man från misstankar för stöld. Av de fem domarna (varav två nämndemän), var två skiljaktiga och ville döma mannen för stöld. Jag håller med de två skiljaktiga domarna.

Det rörde sig om en man som anlitade en budfirma för att hämta ett stort antal granitstenar, som var upplagda på pallar på en industritomt där det för närvarande inte bedrevs verksamhet. Mannen hävdade att han trodde att stenarna var övergivna och att det därför var fritt fram för honom att ta dem. Han visste förvisso om att tomten ägdes av kommunen, men brydde sig inte ens om att kontakta kommunen innan han tog stenarna. Han uppskattade själv värdet på stenarna till omkring 10 000 kr, vilket är en ganska stor summa och i sig borde tala emot att han kunde tro att det var fritt fram att ta dem.

Vad som finns på annans mark måste, som huvudregel, betraktas som markägarens egendom. Det finns särskilda undantag som gör det fritt fram för envar att plocka bär och svamp med mera utanför tomtmark. När det gäller andra saker, kan det inte bara vara fritt fram att ta dem, för att man tror att de är övergivna.

Jag hoppas att målet överklagas till Högsta domstolen och att denna domstol beviljar prövningstillstånd. Det vore bra om den åtalade mannen skulle dömas för stöld i Högsta domstolen.

Inga kommentarer: