söndag 22 juni 2014

En grym sedvänja som ej bör finnas kvar

Skolhälsovården i Norrköping har upptäckt sextio fall av könsstympning. Samtliga trettio flickor i en skolklass hade blivit könsstympade. Sociala myndigheter är inkopplade. Rimligtvis kommer även polis och åklagare att kopplas in. Könsstympning är, och bör givetvis vara, förbjudet. Det är, och bör givetvis vara, förbjudet även när det utförs utomlands på flickor och kvinnor som bor i Sverige. Det är en grym sedvänja, kan likställas med misshandel men ger alltid bestående men. Könsstympning är en sedvänja som snarast bör utrotas i hela världen.

Vissa människor skulle säga att denna tradition måste accepteras som en del av kulturen i de länder i Afrika där den förekommer, men det ser jag som rasistiskt. Jag menar att man är rasist, om man urskuldar könsstympning med att det ingår i vissa människors kultur. Då räknar man inte alla människor som lika mycket värda, lika skyddsvärda och med lika rättigheter till sin kropp och mot misshandel. Rasism är att behandla människor olika baserat på deras ras, etniska härkomst eller liknande. Könsstympning bör inte accepteras för någon människa. Ingen skulle väl få för sig att godkänna könsstympning på etniska européer, så varför då godkänna det på etniska afrikaner?

Det finns uttryck för gammal kultur som inte bör bevaras. Kunskapen om könsstympning bör bara finnas kvar på samma sätt som kunskapen om Förintelsen, det vill säga så att vi skall känna till det och därmed kunna hindra att något liknande inträffar i framtiden.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det som yttermera är av intresse hur det kan finnas 30 flickor från samma kultur i samma klass.