torsdag 7 januari 2016

Asylboende i vandrarhem krävde inget bygglov

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har i dom den 15 december 2015 (mål nr P 1565-15) slagit fast att ett asylboende är att räkna som tillfälligt boende av samma slag som vandrarhem, hotell och campingplatser.

När ett företag ändrade verksamhet från vandrarhem till asylboende i Kungsbacka kommun, förelade kommunen företaget att inkomma med ansökan om bygglov för den ändrade verksamheten. Mark- och miljööverdomstolen upphävde föreläggandet. Domen innebär att något sådant bygglov inte behövs, eftersom asylboendet räknas som väsentligen samma typ av verksamhet som ett vandrarhem.

Det här är en bra dom. För det första bör det inte finnas så precisa krav på vilken verksamhet som bedrivs i byggnader att bygglov alltför ofta skall behövas för att justera verksamhetens inriktning. Det kan vara principiellt intressant i många fall. För det andra kan domen göra det lättare att få fram nya boenden för asylsökande. Det är viktigt nu när det kommer så pass många asylsökande till riket. Vi får hoppas att kommunerna tar fasta på detta, det kan göra det lättare att öppna asylboenden på flera håll.

Inga kommentarer: