fredag 22 januari 2016

Begränsning i antal nya pass

En ny proposition innehåller förslag till åtgärder mot missbruk av svenska pass. Det är välbehövligt. Förslagen har tidigare varit ute på remiss och bemötts både med kritik för att gå för långt och för att inte vara tillräckliga. Jag är själv av den uppfattningen att identitetshandlingar bör utfärdas med stor försiktighet och att åtgärderna är bra.


Ett av förslagen är att den som ansöker om ett nytt pass för fjärde gången inom en femårsperiod inte skall få ett nytt pass utan att det finns särskilda skäl. Det framkommer i propositionen (s. 14) att Nederländerna har en sådan regel för sina pass och att Norge har en liknande regel. Ett nytt fjärde pass skulle kunna vara provisoriskt. Det här är ett bra förslag, det kan hindra mindre nogräknade svenskar från att sälja pass, som sedan utnyttjas falskeligen av andra personer.


Det kan behövas fler åtgärder framöver, anser jag. Förslagen i propositionen verkar dock vara bra och kan vara ett steg på vägen för att minska missbruket av svenska pass. Kanske behövs det liknande åtgärder för andra typer av svenska identitetshandlingar. Det bör vara en given fråga för utgivarna av sådana handlingar.

Inga kommentarer: