En statlig utredning föreslår att rösträttsåldern skall sänkas från 18 års ålder till 16 års ålder. Först bör det testas i några kommuner, men förslaget är ändå generellt sänkt rösträttsålder.
Det är ett dåligt förslag av många skäl.
En svensk medborgare blir myndig och får ta hand om sin egen ekonomi vid 18 års ålder. Då bör medborgaren inte få rösträtt och vara med om att bestämma om kommunal ekonomi redan vid 16 års ålder. Upp till 18 års ålder räknas medborgaren som barn. Detta följer internationella avtal såsom barnkonventionen, där huvudregel är att en person är barn upp till 18 års ålder. Det är inte rimligt att barn skulle få rösträtt.
Ett skäl som anförs för sänkt rösträttsålder är att den "genomsnittliga" rösträttsåldern de facto är 20 år. Detta beror på att det går fyra år mellan varje ordinarie valdag för kommun, landsting/region och riksdagen. Detta har inte med saken att göra, anser jag. Om detta upplevs som ett problem, vore det bättre att dela på valdagarna till kommun och region/landsting respektive riksdag. Man kunde, likt Norge, ha allmänna val vartannat år. Varannan gång skulle val ske till riksdagen, varannan gång till landsting/region och kommun. Delade valdagar skulle också medföra en fördel i och med att det skulle ge bättre fokus på de kommunala frågorna inför kommunalvalen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar