torsdag 14 januari 2016

Markerade parkeringsplatser

Inom vägbyggnad brukar man räkna med att det får rum fler bilar på en asfalterad parkeringsplats än på en parkeringsplats på grus. Orsaken är att asfalten kan kompletteras med linjer, som bilisterna måste ta hänsyn till när de parkerar. Med parkeringsplatser markerade på marken, är det fler bilister som parkerar ordentligt och med lagom avstånd till andra bilister.


Det här märks tydligt nu när det är snö på marken på asfalterade parkeringsplatser, så att linjerna inte syns. Många bilister parkerar då längre ifrån närmaste bil, än vad de annars skulle göra. På en parkeringsplats som normalt har rum för fem bilar, kan det plötsligt bara finnas plats för fyra.


Asfalt är bra på många sätt. Möjligheten att med asfalt och målade linjer få plats med fler bilar på samma yta, jämfört med andra underlag, är bara en av dem.


Tänk på det här nästa gång det är dags att parkera, så kanske du ställer bilen litet närmare den bil du parkerar intill. Då kanske fler bilar kan få plats, även om linjerna på den asfalterade marken inte syns.

Inga kommentarer: