måndag 14 mars 2016

Bra HD-dom missar ändå frågan om id-handling

Högsta domstolen (HD) har i dom den 11 mars 2016 (mål nr 2268-15) dömt två unga män, M och A, till grovt missbruk av urkund i samband med förarprov. M hade en tid inbokad för förarprov för att ta körkort, men det var A som kom till provet och som gick fram och visade M:s id-handling när M:s namn ropades upp.

HD skriver i domskälen att syftet med missbruket av urkund inte kan ha varit något annat än att M skulle få körkort utan att ha utfört något förarprov. Avsikten var således, enligt HD, att kontrollen av att den som får körkort kan framföra sitt fordon på ett trafiksäkert sätt skulle kringgås.

Det står ingenting i HD:s domskäl om att M, ifall planen hade lyckats, också skulle ha fått en id-handling. Körkortet är Sveriges vanligaste id-handling. Förmodligen fanns det ingen risk för att körkortets funktion som id-handling i sig hade varit felaktig, men det är ändå en brist i domen att HD inte ens berör frågan. I övrigt är domen bra och visar allvaret i det brott som de unga männen begick.

Inga kommentarer: