fredag 4 november 2016

Påstådd Scientologibibel blir offentlig

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 1 november 2016 (mål nr 3906-16) slagit fast att bilagan till ett e-postmeddelande som har kommit in till Kammarrätten i Jönköping skall lämnas ut såsom offentlig handling. Bilagan har påstått vara den s.k. Scientologibibeln, med rubriken Operation Thetan Manual of Scientology.

I en mycket kortfattad motivering skriver Högsta förvaltningsdomstolen att den: "bedömer att den aktuella handlingen inte utgör ett upphovsrättsligt skyddat verk och att uppgifterna i handlingen således inte omfattas av sekretess enligt 31 kap. 23 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen. Då inte heller någon annan sekretessbestämmelse är tillämplig på uppgifterna ska överklagandet bifalla och den begärda handlingen lämnas ut."

Om handlingen i fråga är den s.k. Scientologibibeln, kan alltså vem som helst nu få ut den via Kammarrätten i Jönköping. Kanske är det inte Scientologibibeln, eftersom handlingen uppenbarligen är så torftig att den inte är ett upphovsrättsligt skyddat verk. Den som begär ut handlingen får väl bedöma det själv.

Inga kommentarer: