torsdag 3 november 2016

Respekt för andra länders självständighet

Örebro kommunstyrelses ordförande Kenneth Nilsson (S), kommer att resa till USA med några partikamrater för att delta i valkampanjen. Dessa socialdemokrater kommer att: "delta rent praktiskt i valkampanjen", säger Kenneth Nilsson enligt Nerikes Allehanda. Ett syfte är att lära sig hur kampanjer går till i USA, men ett annat är alltså att propagera för en av kandidaterna i presidentvalet.

USA är ett självständigt land, liksom Sverige. Det är bara medborgare i USA som får rösta i presidentvalet, liksom det bara är medborgare i Sverige som för rösta i riksdagsvalet här. Detta är en självklar följd av att länderna är självständiga och att demokratin i länderna utgår från medborgarnas vilja. Mot denna bakgrund anser jag att det är fel att, som medborgare i något annat land än USA, delta i valkampanjen inför USA:s val av president. Den som vill observera kampanjen för att kunna lära sig något, får givetvis göra det. Kampanjer för en eller annan kandidat är dock, i mina ögon, ett tecken på bristande respekt för USA:s självständighet.

I rättslig mening är det normalt stater som skall respektera andra staters självständighet. Samtidigt måste även individer respektera andra staters självständighet, när individerna är på besök i de staterna. Den som besöker ett annat land, måste följa lagarna i det landet. Det är en nödvändig respekt för det landets självständighet, därmed en respekt för det landets medborgare och väljare i valen. Det är inte förbjudet för utländska medborgare att delta i kampanjer inför USA:s presidentval, men det är olämpligt. Det visar på en brist på respekt för det landets självständighet.

Vad skulle svenskar tycka, om amerikaner kom till Sverige för att delta i kampanjer inför riksdagsvalet 2018? Jag tror att de flesta skulle tycka att det inte vore bra och ifrågasätta vad dessa amerikaner hade i vår valrörelse stt göra. Detsamma borde gälla för svenskar som deltar i en kampanj för en av kandidaterna i USA:s presidentval i nästa vecka. Kenneth Nilsson borde, som professionell svensk politiker, ha större respekt för USA:s självständighet än att delta i valkampanjen där.

Inga kommentarer: