fredag 16 juni 2017

Styrkande av identitet

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 12 juni 2017 (mål nr 6677-16) fastställt en dom från förvaltningsrätten om intygsgivning för att få identitetskort hos Skatteverket.


Det rörde sig om en tysk kvinna som flyttat till Sverige och bosatt sig hos en man här. Några veckor senare ville hon få svenskt id-kort hos Skatteverket. Hon hade ingen id-handling, utan den svenske mannen följde med för att intyga hennes identitet. Skatteverket avslog ansökan, då de ansåg att den tyska kvinnan och den svenske mannen hade bott tillsammans så pass kort tid att han inte kunde räknas som hennes sambo och därför inte godtogs som en sådan närstående person som kunde intyga att hon hade den identitet som hon ville ha id-kort utfärdat för.


Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt, vid en samlad bedömning räknades mannen som hennes sambo och hon hade därmed styrkt sin identitet genom hans intygande. Skatteverket överklagade domen till kammarrätten, som nu har fastställt förvaltningsrättens dom.


Personligen tycker jag att det är litet märkligt att en kvinna från Tyskland inte har pass eller annan i Sverige giltig tysk id-handling, när hon flyttar hit. Givet förutsättningen att hon inte hade det, är jag också tveksam till att några veckors samboskap skall räcka för att en sambo med id-handling skall kunna intyga identiteten. Jag anser att det bör ställas högre krav än så här på den som vill styrka sin identitet. Det vore intressant om Skatteverket skulle överklaga domen och få prövningstillstånd.

Inga kommentarer: