måndag 27 september 2010

Fortfarande oklart i Örebro kommun

Det parlamentariska läget i Örebro kommun är fortfarande lika oklart som i fredags. Socialdemokraterna och Västerpartiet har 31 mandat i fullmäktige, de borgerliga och Miljöpartiet tillsammans 30 mandat, och Sverigedemokraterna har 4 mandat. Folkpartiet undersöker nu länsstyrelsens sista röstsammanräkning och överväger möjligheterna att överklaga valet. Samtidigt undersöker Socialdemokraterna möjligheten att få till ett organiserat samarbete med fler partier, för att få ihop en absolut majoritet i fullmäktige.

Det kan inte vara lätt för Socialdemokraterna att locka över något av partierna i koalitionen till sin sida. Alla partier som går från aktivt deltagande i en koalition till aktivt deltagande i en annan koalition löper risk att kritiseras för illojalitet, i synnerhet ett parti som under hela valrörelsen har varit tydlig med att det vill fortsätta med samma samarbete som hittills. Så är det med alla de fem partierna Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det är dessutom sällan som väljarna belönar ett parti som "tar sitt ansvar" genom att bilda nya majoriteter när det parlamentariska läget annars vore oklart.

Just nu ter det sig som mest sannolikt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får försöka styra kommunen med sin relativa majoritet av 31 mandat av 65.

Inga kommentarer: